MCHL: 3D-print design in Utrecht

Afgelopen maand opende een nieuwe winkel de deuren aan de Oudegracht in Utrecht: MCHL – een winkel vol innovatief en experimenteel design van ontwerper Michiel Cornelissen. Liefhebbers van 3D-design kunnen hier kun hart ophalen. Want dit is waarschijnlijk een van de eerste winkels in Nederland waar bijna de hele collectie bestaat uit producten die vervaardigd zijn door middel van 3D-printen. 

De nieuwste passie van Michiel Cornelissen uit zich in digital manufacturing waarin hij door middel van onder andere 3D-printing complexe onderdelen produceert zonder dat daar grootschalige investeringen voor nodig zijn. Dit zie je ook terug in zijn ontwerpen in de winkel, waar hij bijzondere gebruikersproducten samensmelt met de technologie van het 3D-printen. Denk aan sieraden, brillen, lampen en woonaccessoires. Cornelissen ontwierp onder andere voor Philips en exposeerde zijn werk in MoMA (Museum of Modern Arts) in New York en Centre Pompidou in Parijs. De officiële opening van de winkel volgt nog. Maar mocht je in de buurt zijn neem dan zeker een kijkje. Want de winkel ligt vol met bijzondere producten. Onderstaand een kleine selectie.

One in a Million Bird

One in a million birds | Deze ringen zijn stuk voor stuk uniek in hun vorm. Kies eentje die bij je past en je hebt voor altijd een one in a million exemplaar in handen. Een speciaal algoritme creëert bij iedere ring weer een nieuwe combinatie van postuur en vorm. Dit signaal wordt naar de 3D-printer verstuurd. En daar is-ie: een sieraad dat uniek is in zijn soort.

Happy bird MCHL

 Happy bird | Met de happy bird hangers laat Michiel exact zien dat er geen dure post-productie nodig is om deze hangers samen te stellen. Het schommeltje waar de vogel op zit is binnen in het kooitje geprint. Zonder deze technologie was het niet mogelijk geweest zonder dat daar andere materialen aan te pas waren gekomen.

MCHL Pencil Bowl

 36 pencil bowl | een echte eyecatcher en heel simpel zelf af te maken. Het centrale zwarte stuk in het midden is het enige stuk wat je zelf hoeft aan te schaffen. Deze is – uiteraard –  met 3D-printen vervaardigd. In het stuk zitten 36 gaatjes die je zelf kunt vullen met potloden. Of je nu alle kleuren van de regenboog kiest of lekker voor zwart gaat. Het effect is prachtig.

MCHL Coin Necklace
E 5.55 | een verfrissende manier om een nieuwe functie te geven aan iets wat we al snel voor vanzelfsprekend nemen: geld. 5 eurocentjes om precies te zien. Soms ben je ze liever kwijt dan rijk. En Cornelissen heeft er een mooie plek voor gevonden. Door middel van 3D-printen kan deze ketting met uiterste precisie welgeteld 111 5 eurocent muntjes op hun plaats houden. Hiermee draag je ongetwijfeld een uniek, bijzonder sieraad met een mooie gedachten erachter.

MCHL
Oudegracht 254
Utrecht

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.