Urlaub, Kwestie van Smaak en Klein Berlijn

Nog geen kilometer bij mijn huis vandaan wordt een ware creatieve strook gerealiseerd. Bestemmingsplan De Trip, Tolsteeg biedt ruimte voor maar liefst 1700 vierkante meter aan commerciële en creatieve bedrijvigheid. En als voorproefje op deze creatieve belofte hebben drie zelfstandige ondernemers zich dit voorjaar opgeworpen als pioniers: Conceptstore Urlaub, wijn- en whiskyhandel Kwestie van Smaak en Café Klein Berlijn. Samen met een aantal anderen werken ze als een collectief van zelfstandige, ambitieuze ondernemers aan een creatief hoofdkwartier in de aanloop naar de binnenstad van Utrecht. Dit storereport gaat verder dan een conceptstore. Vandaag laat ik zien dat het idee van een conceptstore ook kan ontstaan vanuit drie afzonderlijke ondernemingen die samenwerken aan een groter geheel.

Drie ondernemers op Rotsoord

Art, Wine and Jazz
Een kruisbestuiving van drie ondernemers met drie verschillende concepten en een gezamenlijk doel: Café Klein Berlijn schenkt dranken van Kwestie van Smaak, de klanten van Kwestie van Smaak en Urlaub doen een hapje en een drankje bij Klein Berlijn, en vanaf 2 februari lanceren de drie ondernemers iedere eerste zondag van de maand het evenement Art, Wine en Jazz. Hier zal Urlaub mooie werken van illustratoren en designers exposeren, Klein Berlijn zal de muziek verzorgen en Kwestie van Smaak zal het geheel afmaken met fijne proeverijen. Een inspirerend voorproefje van een gebied dat straks doordrenkt is met creatieve bedrijvigheid. De Trip (ook wel bekend als Rotsoord) is een plek waar je makkelijk een inspirerend dagje kunt doorbrengen. Ik vroeg Urlaub, Kwestie van Smaak en Klein Berlijn naar hun mooie producten en het verhaal daarachter.

cadeau Kwestie van Smaak

Klein Berlijn drankjes

Urlaub

Urlaub
Urlaub slaat een brug tussen de traditionele knutselwinkel en de wereld van design. Ellen Vesters (34) maakt en verkoopt de mooiste prints, textiel, keramiek en sieraden in haar mini-conceptstore Urlaub. Al deze producten hebben een gemene deler: print en illustraties. Twee jaar geleden gooide Ellen het roer om en stopte na tien jaar als psychologe. De wondere wereld van de kunst riep en Ellen ging in de leer om het vak illustreren onder de knie te krijgen. En hoe! In mei dit jaar opende ze haar eigen conceptstore. Naast haar prachtige eigen illustraties verkoopt ze het werk van bekende illustratoren (een aantal zal je misschien al herkennen van haar Rotterdamse collega Elle Aime). Daarnaast organiseert ze ambachtelijke workshops om zelf de mooiste dingen te kunnen maken. Ik vroeg Ellen naar haar favoriete items uit de winkel.

Lillian van Rooij

Foto Ellen: Lilian van Rooij Photography

Urlaub conceptstore

Books Urlaub cadeaupapier met print Urlaub

Lennart Wolfert

Theepotten van Celinda Versluis
Ellen: “Deze theepotten hebben prachtige elegante en eenvoudige illustraties die niet te tuttig zijn. De ontwerpster heeft een hele reeks gemaakt met namen van Franse dames. Een van de potten heet Héléne. Grappig want mijn officiële name is Helena. Mijn vader vertelde mij een tijdje terug zelfs dat ik de derde Helena in onze familie ben met een eigen winkel, nooit geweten. Mijn oma’s hadden een kruidenierszaak en een cadeauwinkel. Helaas weggevaagd door de ketenconcurrentie. Een mooie speling van het lot dus: Urlaub is juist ontstaan als tegenbeweging op de massaproductie.”

theepot urlaub

800_IMG_1911 copy

Prijs: €59

Tunnelsjaals van Maartje van den Noort
“Ik was altijd al fan van Maartje en toen bleek ik haar via via zelfs al te kennen. Nu verkoop ik producten van haar in mijn winkel. Mijn favorieten zijn deze sjaals. De sjaal is handgemaakt van een mix van stoffen waaronder katoen, zijdenmix, linnen en viscose. Delen van deze stoffen zijn bedrukt met een ontwerp van Maartje. Ik ben gek op de kleuren en de prints. De sjaals zijn gemaakt van restpartijen. Maartje laat zich inspireren door elementen uit de natuur.”

sjaals maartje van den noort

Maartje van den Noort

Prijs: €49

Kwestie van Smaak
Hij werd geboren in 1980; “een slecht wijnjaar”, vertelde hij mij. Maar Alexander van der Linden – de vierde generatie uit een succesvolle slijterijfamilie – heeft dit ruimschoots goedgemaakt met zijn eigen wijn- en whiskyhandel. Kwestie van Smaak is een speciaalzaak in wijnen en whisky’s. Een Belevingswinkel, noemt hij het. Je kunt er niet alleen mooie dranken kopen, maar ook fijne proeverijen doen en wijncursussen volgen. Als je een echte liefhebber van mooie dranken een goed cadeau wilt geven, moet je hier zijn. Alexander combineert ambacht, passie en vakmanschap met de behoeften en ontwikkelingen van de huidige tijdsgeest. Met ons deelt hij een bijzondere whisky met een leuk verhaal.

Kwestie van Smaak

Zuidam destilleerders

Whisky Kwestie van Smaak

KWestie van Smaak

Millstone whisky, French Oak
Alexander: “De Millstone whisky is met liefde en vakmanschap gemaakt door de Zuidam familie. In 2007 introduceerden zij een van de allereerste whisky van Nederlandse bodem. Een Nederlands gedestilleerde whisky is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het kopen van een goede fles. Maar het feit dat Millstone gewild is door de Schotten zegt al genoeg. Mijn favoriet is de french oak. Deze werd acht jaar gerijpt in Franse eiken vaten; complex en rijk van smaak. Het was mijn oud-leraar op de liquoristenopleiding die de Millstone whisky heeft gemaakt. Dat maakt deze fles natuurlijk extra bijzonder.”

Millstone French Oak

Millstone whisky

Prijs Millstone French Oak: €59

Klein Berlijn
Cultuur, creativiteit, muziek en saamhorigheid: Berlijn staat erom bekend. “Ik wilde deze fijne vibes naar Nederland halen”, vertelt Serge (35), eigenaar van Cafe Klein Berlijn. Rotsoord is een klein industrieel gebied dat zich uitstekend leent voor een plek als Klein Berlijn. Het café is een creatieve vrijplaats waar verhalenmakers en kunstenaars hun werk kunnen exposeren, muzikaal talent uit de regio een podium krijgt en waar iedereen welkom is om in een ongedwongen sfeer vooral gewoon lekker zichzelf te zijn. In de zomer zit het terras aan het water lekker vol. En het hele jaar door organiseert Klein Berlijn optredens van leuke dj’s en jazz-, rock- en indiebands.

Klein Berlijn Utrecht

IMG_2081 copy

IMG_2087 copy

IMG_2118 copy

Eerlijke prijzen
Serge: “In Berlijn kun je eten en drinken zonder dat je daar bakken met geld voor betaalt. Om die reden vind je ook hier geen belachelijke prijzen als je gezellig een hapje of drankje komt doen. De liefhebber kent de Berlijnse gewoonte om met een biertje over straat te gaan of een mooie fles bier te halen in een kroeg. Klein Berlijn biedt alle drankjes dan ook aan uit de fles of gewoon nog in de fles. Voor wie liever wijn drinkt hebben we in samenwerking met Kwestie van Smaak de lekkerste wijnen koud staan. Meer dan €1,90 voor een fluitje, €1,80 voor een kopje koffie of €2,80 voor een glas wijn zal je hier niet betalen.”

IMG_2129 copy

Klein Berlijn

Klein Berlijn
Briljantlaan 5a
www.kleinberlijn.de
info@kleinberlijn.de
Volg Klein Berlijn op Facebook en Twitter.

Kwestie van Smaak
Briljantlaan 5
www.kwestievansmaak.nl
info@kwestievansmaak.nl
Volg Kwestie van Smaak op Facebook en Twitter.

Urlaub
Briljantlaan 5b
www.immerurlaub.nl
info@immerurlaub.nl
Volg Urlaub op Facebook, Twitter en Instagram!

 

 

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.