CIRCUS CITROEN: DAAR KUN JE MEER MEE DOEN!

Zoals de retail pop-up stores kent, kent de horeca Circus Citroen. Circus Citroen is een jaarlijks guerilla dining concept in en om Utrecht. Zowel het menu als de locatie zijn onbekend. Dit hoor je pas enkele uren van te voren via een smsje. De initiatiefnemers zijn conceptmaker Joris Roovers en restauranteigenaar Joris Visser. vrijdag 28 maart en zaterdag 29 maart vond de derde editie plaats van het succesvolle guerilla dining concept. Zeg Maar Jij was erbij.

Op het dakterras van het verlaten St. Antonius ziekenhuis staan Culinary Guru Robert Voesten en ik te genieten van een mini-Duvelbiertje bij zonsondergang. Het is zaterdag 29 maart 18:10 en we zijn op Circus Citroen: het jaarlijkse Guerilla dining concept in onze fijne Domstad. Niet weten wat je eet, waar je eet en met wie je eet, daar moest ik bij zijn. Voor €69 euro krijg je een culinair viergangen verrassingsmenu met een royaal wijnarrangement. De sfeer was fijn, de locatie was fantastisch, het eten was heerlijk, de bediening was top (volledig op vrijwilligersbasis, helden) en het concept was veelbelovend! Maar als fervent verhalenliefhebber kan ik het niet helpen: ik ga op zoek naar het verhaal achter ieder concept. Waar of wanneer dan ook. En ik kon ‘m niet vinden.

zonsondergang dakterras circus citroen

Circus Citroen heeft alle ingrediënten in bezit om het ultieme verhaal in een onvergetelijke beleving neer te zetten:  een pand met een geschiedenis, de mysterie van het onbekende en een naam waar je letterlijk en figuurlijk een feestje van kunt maken. In hun promotie met filmpjes en foto’s van de voorgaande jaren, werd de verwachting geschept dat de Utrechtse binnenstad volledig in het teken zou staan van citroenen. Sterker nog, ze zouden niet meer aan te slepen zijn. Ik geef het de organisatoren dan ook te doen: een concept bouwen op verwachting en die vervolgens keihard waarmaken. Dan heb je ballen.

Het ligt dan ook in de lijn der verwachting: die van mij lag hoog. Als een kind met Pasen struinde ik de binnenstad van Utrecht af op zoek naar het gele fruit. Geen citroenen. Geeft niet, misschien later. Fluitend fietsend naar Kanaleneiland zocht ik naar een uitgestippeld pad van citroenen die me naar de locatie zou leiden – de Van Heuven Goedhardtlaan en het heuveltje naar het oude st. Antonius ziekenhuis leenden zich daar perfect voor. Maar deze oriëntatiegestoorde dame was er blijkbaar al twee keer voorbij gefietst, want er was geen citroen in de wijde omtrek te bekennen. Tot ik bij de draaideuren aankwam, waar posters met een weinig inspirerend hoopje citroenen op de ruiten waren geplakt. Bij de entree waren daar dan eindelijk de eerste twee tastbare stukjes fruit die ik die avond zag. En ook meteen de laatste.

draaideuren circus citroen copy

En dat vond ik zonde. Want het concept van Circus Citroen is goud! De kleur van de citroenen, het spelen met smaken, vooral in combinatie met zo’n culinair hoogstandje (een zuurtje hier, een bittertje daar, lekker PITtig – ik noem maar wat) en de spanning en sensatie dat een pand met zich meebrengt waar je in een normale situatie van je lang zal je leven alles behalve een luxe viergangen diner zal nuttigen. Waar was het verhaal van de zaal die was omgetoverd tot rookruimte? Roken in een ziekenhuis met zuurstofapparaten – perfect voor een grap! Waar was het verhaal van de zalen waarin wij ons heerlijke viergangen diner zaten te nuttigen? En waar was de persoonlijke introductie van de chefkok? Was dit immers ook niet een van de grote onthullingen van Circus Citroen: niet weten wat de pot schaft en wie jouw pot bereidt?

hoofdgerecht circus citroen

Maar toen kwam één van de vrijwillige horecatijgers Just van den Bosch met een verrassing die mij liet glimlachen van oor tot oor. Eerder op de avond vroeg hij iedereen naar hun eerste associatie met het pand en noteerde dit in zijn telefoon. Referenties opvragen, altijd goed. Ik at weer verder. Totdat hij een moment later met luide stem de aandacht vroeg en het woord nam. In een razendsnelle geïmproviseerde woordenbrij kwamen bijna alle associaties van de gasten voorbij in een grappige (en rijmende, dat is knap) compilatie waarmee hij de hele zaal aan het lachen kreeg. DIT was beleving, dit was verrassend, dit was onverwachts. En dit was precies waar ik de hele avond al naar zocht.

diner circus citroen

Maar he, laten we vooral niet vergeten dat ik een conceptdenker ben. En dat is niet waar het die avond om draaide. Het ging om de beleving en mysterie rondom het eten op een spannende locatie met onbekende mensen. En dat is gelukt. Mijn Culinary Guru maatje en ik hebben een onwijs gezellige avond gehad met onze tafelgenoten Werner en Lizzy en het eten was heerlijk. En vanachter mijn computer geef ik in het bijzonder nog even een daverend soloapplaus aan de tientallen vrijwilligers van die avond. Hoe zij twee dagen lang een topdiner hebben weten te verzorgen met een grote glimlach en overduidelijke passie – daar kan ik alleen maar heel blij van worden.

Ondanks m’n puntjes van kritiek ga ik volgend jaar dus gewoon lekker weer. Maar wat nou als je van een 6 een 8 kunt maken? En in plaats van 69 euro 79 euro kunt vragen? Dat zou toch best leuk zijn? Want het is ten slotte de beleving eromheen die Circus Citroen dat extraatje meegeeft. En als die beleving – gedragen door het verhaal  – eenmaal goed staat, dan wil ik daar best een tientje meer voor betalen.

Meer weten over Circus Citroen? Bezoek www.circuscitroen.nl of volg ze op Facebook 

Bron: www.circuscitroen.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.