Zwolle: monumentale panden en verborgen parels

Zwolle  – het is de oude studentenstad van Soul Stores’ founder Talita Kalloe. En na er jaren lang niet meer te zijn geweest, had ze eindelijk een goede reden om deze mooie stad weer te bezoeken. Talita neemt je mee langs een aantal bijzondere plekjes tijdens haar bezoek in Zwolle.

Tekst & Fotografie door Talita Kalloe

Het was zo leuk om weer in Zwolle te zijn. Ik ging er naartoe voor een zakelijke afspraak en maakte meteen van de gelegenheid gebruik om een aantal bijzondere plekjes langs te gaan in deze mooie stad. In 2006 kwam ik dagelijks in Zwolle voor mijn studie Journalistiek en na al die jaren is er veel veranderd in de binnenstad. Helaas was de dag veel te kort, maar de plekjes die ik heb bezocht zijn zeker de moeite waard om met jullie te delen.

LivStores

Deze winkel in een prachtig monumentaal pand nodigt uit tot meer. Wanneer je er binnenkomt zie je direct dat dit niet zomaar een winkel is. In LivStores vind je een bijzondere verzameling aan kleding, interieuraccessoires, kunst, schoenen en accessoires. Het bijzondere van deze winkel is dat ik hier producten zag die ik nog niet elders ben tegengekomen. En dat is ook precies de kracht van LIVStores. Eigenaren Han Faber en Marjan Londeman vissen de krenten uit de pap op het gebied van al het talent wat ons land te bieden heeft en gaan daarin net een stapje verder dan de gemiddelde winkel. Van het meedenken in het productieproces samen met hun ontwerpers tot een serviceniveau waar je u tegen zegt. Zeker een bezoekje waard!

LivStores Zwolle Soul Stores

LIVSTores, Sassenstraat 21, Zwolle

De Gillende Keukenmeiden

Na mijn afspraak ging ik op zoek naar een leuk plekje om te lunchen. Via Facebook werd ik getipt over de Gillende Keukenmeiden. Een gezellige plek waar je kunt lunchen en je te goed kunt doen aan heerlijke zelfgemaakte taartjes en koeken. Toen ik er naar binnen liep begreep ik meteen waarom ik deze tip had gekregen. Dit is een zaakje met een warme sfeer waar je gastvrij ontvangen wordt en waar de ziel vanaf spat. Zowel van de gezichten van de vriendelijke bediening tot de eigenzinnige taarten en de gerechten op de menukaart. Hier moet je echt naartoe als je houdt van eerlijke, gezonde zelfgemaakte gerechten binnen een knusse, vrolijke en gastvrije omgeving. Leuk weetje: De Gillende Keukenmeiden is mede door middel van crowdfunding gefinancierd.

Gillende Keukenmeiden Zwolle Soul Stores

De Gillende Keukenmeiden, Meerminneplein 7, Zwolle

Pistache

Pistache geeft een geheel nieuwe betekenis aan de term “warenhuis”. Annemarieke Grootoonk en Hylke Thiry opende hun winkel in het najaar van 2015. In dit gigantische pand krijgen merken, ontwerpers, artiesten en ondernemers de mogelijkheid om producten te verkopen of te werken in een eigen gedeelte van de winkel. In ruil voor huur van de ruimte en een vergoeding over de verkochte artikelen, verzorgt Pistache de verkoop en exposure. Zo vind je er een super leuke snoepwinkel, een kapsalon en een koffiebar. Daarnaast ligt de winkel vol met mooie mode-, interieur- en lifestyleproducten. Hier kun je wel even een uurtje vertoeven.

Pistache Zwolle Soul Stores-IMG_9143

Pistache, Eiland 9, Zwolle

Waanders in de Broeren

Eigenlijk mag je Zwolle niet verlaten zonder een bezoekje te hebben gebracht aan Waanders in de Broeren. Ik dacht dat dit alleen een boekwinkel was, maar het bleek véél meer te zijn dan dat. In deze prachtige voormalige kerk schuilt een walhalla van verschillende werelden. Waanders weet op een slimme manier verschillende leefwereld samen te brengen. Zo kun je een mooie collectie wijnen vinden bij de kookboeken, bijvoorbeeld. Of speelgoed bij de kinderboeken. En dat allemaal binnen de serene, immense arena van een riante kerk. Als groot liefhebber van print had ik hier uren kunnen rondstruinen. Helaas moest ik weer terug naar Utrecht, maar ik kom zeker nog een keer terug naar mijn oude studentenstad voor een tweede ronde.

Waanders Zwolle Soul Stores

Waanders in de Broeren, Achter de Broeren 1-3, Zwolle

 

Tips voor leuke must-visit plekken in Zwolle? Laat ze achter in de comments en ik zet ze op mijn lijstje voor mijn volgende bezoek!”

 

9 comments
 • Debbie
  Posted on februari 16, 2016 at 6:14 pm

  Volgende keer moet je zeker naar het Hanzehuis (Sassenstraat 76): ik denk toch wel de mooiste winkel die we in Zwolle hebben, met de meest bijzondere en lekkerste producten van eeuwenoude Europese bedrijven.
  Ook kan ik je ’t Konkeltje aanraden (Dijkstraat 3), een nostalgische koffie- en theewinkel.

  Reply
  • Talita Kalloe
   Posted on februari 17, 2016 at 8:50 am

   Leuk, dat klinkt heerlijk allemaal. Ik zet ze zeker op mijn lijstje voor een volgende keer. Dank je wel voor de tip! 🙂

   Reply
 • Corine
  Posted on februari 19, 2016 at 8:45 pm

  Hier en daar een koffie en wijnbar op de Oude Vismarkt

  Reply
  • Talita Kalloe
   Posted on februari 21, 2016 at 11:54 am

   Leuk, dank je wel! Daar ga ik zeker eens een kijkje nemen!

   Reply
 • Christa Berghuis
  Posted on februari 19, 2016 at 9:40 pm

  101 Winkels, nieuwstraat 100 Zwolle. Kijk maar eens op de website http://www.101winkels.com

  Reply
  • Talita Kalloe
   Posted on februari 21, 2016 at 11:55 am

   Wat een tof initiatief! Dank je wel voor het delen!

   Reply
 • Suzanne
  Posted on februari 20, 2016 at 5:48 am

  – Kootuur
  – Hier en daar
  – Moonloft
  – Apart
  – Het Weeshuys

  Reply
  • Suzanne
   Posted on februari 20, 2016 at 5:51 am

   Fohn!

   Reply
  • Talita Kalloe
   Posted on februari 21, 2016 at 11:55 am

   Dat is een mooi lijstje, ik noteer het voor een volgende keer. Dank je wel! 🙂

   Reply

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.